Foto: Krister Palm

Vinnare i årets näringslivsgala

Foto: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Snabb tillväxt för Årets Företagare i Älvsbyn

Årets Företagare i Älvsbyn utsågs bokstavligen på goda grunder. Bolaget tillverkar avfuktare och ventilationsaggregat. Koncernen har på kort tid vuxit från tre till 21 anställda.
– Vi har en god tillväxt med bra lönsamhet. Vi kör på, säger Henrik Oskarsson, VD, på Acetec AB, som vann det prestigefyllda priset.

Företaget har branscherfarenhet sedan 1988 med kontor och fabrik i Älvsbyn. Alla avfuktare och ventilationsaggregat tillverkas lokalt.
– Vi kontrollerar hela kedjan själva. Det tänker inte många på, säger Henrik.

Totalt har Acetec producerat mer än 15 000 enheter.
– Vi är väldigt stolta och glada över att vi både utvecklar och producerar våra produkter i Älvsbyn, förklarar Henrik och påminner om den speciella märkning som Acetec numera klistrar på sina produkter.

I nomineringsfilmen, under Näringslivsgalans prisceremoni, visades dekalen som förkunnar; ”ÄLVSBYN, SVERIGE”, under svensk flagg.
– Det är fantastiskt roligt att vi kan hålla till på en liten ort och leverera över hela Sverige, Norge och Finland. Många vet inte om var våra produkter tillverkas men det ska vi ändra på, lovar Henrik.

Acetec AB har en snabb tillväxt. Personalmässigt har koncernen vuxit från tre fast anställda, 2011, till 21 anställda i dag.
– Vi är ett ungt jämlikt företag med låg medelålder som verkar lokalt, berättar Henrik.

Under Acetec AB finns även dotterbolagen Acetec Service AB, som åtgärdar krypgrunder, och Acetec Fastigheter.

Som Årets Företag kommer Acetec även att delta i utmärkelsen årets företagare i Norrbotten. Vinnaren i regionfinalen går till riksfinal.

Juryns motivering: Ett företag som bygger sin tillväxt på ordning och struktur. Företaget styrs av flera personer som kompletterar varandra i ledningen av företaget.

Övriga nominerade var: Polar Hotel och Älvsby Ytbehandling

Foto: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Hållbarhet en självklarhet för Älvsbyhus

Älvsbyhus är vinnare av priset Årets Hållbar utveckling. Företaget har alltid arbetat miljömedvetet men aldrig tänkt på saken i de banorna, utan mest sett sitt närproducerade koncept som en självklarhet.
– Framförallt har vi varit dåliga på att berätta om det, säger Kent Johansson, VD.

Kent gillade att Älvsbyhus nominerats i kategorin Årets Hållbar utveckling.
– Ett kul pris. I 70 år har vi tagit vara på allt från granstockarna som avverkas i våra norrländska skogar. Kärnvirket blir byggmaterial. Spån och flis eldas för uppvärmning av fjärrvärmenätet och vår fabrik.

På senare år har miljömedvetenheten stärkts ytterligare.
– Det är nog en fråga som mognar fram allt mer ju äldre man blir. Självklart vill vi bidra till ett bättre samhälle, säger Kent.

Detta gör Älvsbyhus inte bara genom närproducerade koncept utan även genom satsningar på fler järnvägstransporter och energieffektiviseringar. En annan spännande satsning är de nya husmodellerna.
– Det blir energisnåla så kallade nära noll-hus, berättar Stefan Johansson, bygg- och produktionschef.

Juryns motivering: De har i tysthet arbetat med hållbarhet i sitt närproducerade koncept. Med sin satsning på energieffektiviseringar och fossilfria tågtransporter har de visat sitt miljöansvar.

Övriga nominerade: Tinor och Skatauddens lantgård

Foto: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Galans mest utskällda vinnare

Utskälld varje dag. Ändå älskar Camilla Lindkvist sitt jobb.
– Jag har världens bästa arbetskamrater, säger Camilla, ägare Strycknäs hunddagis & pensionat, som i år är vinnare av folkets röst och tillika Årets Pärla.

Verksamheten startades år 2000 av hennes svärmor Marie-Louise Lindkvist och har successivt vuxit mer och mer.
– Jag har varken hemsida eller Facebook. Ändå hittar kunder hit från Skellefteå, Arjeplog, Piteå, Boden och Luleå, berättar Camilla som övertog företaget för fyra år sedan.

Strycknäs hunddagis & pensionat lever bokstavligen på sitt goda rykte.
– En hund kan inte lämnas ensam. Därför är behovet av ett hunddagis stort. Hos oss får vovvarna både lek och motion. Mer långväga kunder lämnar in sina hundar i samband med semesterresor eller när de inte är hemma av andra skäl.

Utöver dagishundar har Strycknäs hunddagis & pensionat plats för fem så kallade inackorderingar.
– Det är i princip fullbelagt hela tiden, förklarar Camilla och avslöjar att hon sedan den 1 oktober anställt Fanny Johansson, utbildad hundskötare vid Grans Naturbruksskola i Öjebyn.

Priset Årets Pärla röstas fram av älvsbyborna via webben. Strycknäs hunddagis & pensionat vann med 56 procent av rösterna.

Juryutlåtande: Med fokus på service och kompletterande tjänster har de utvecklat företaget. Genom sitt ledarskap har de utvecklat värdekedjan mot kund.

Övriga nominerade: Polar Hotel och Edins Glas.

Foto: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Vinnare med stil och karaktär

Åtta år i exil för utbildning och jobb. Sedan flyttade Emma Granberg, 30, hem till Älvsbyn igen och startade eget, Emmas Hudstudio. På Näringslivsgalan vann hennes företag priset Årets Rookie.
– Fantastiskt! Redan när företaget blev nominerat kände jag mig som en vinnare, berättar Emma.

Hon är utbildad hud- och spaterapeut på International Beauty School of Sweden i Stockholm. Efter tiden i huvudstaden blev det också några år i Umeå.
– Men när vi fick barn då gick flytlasset hem till Älvsbyn igen, berättar Emma, som i november 2015 öppnade salong på Storgatan.
– Det har gått över förväntan. Bokningarna strömmar in och jag har kunder från hela Fyrkanten och Arvidsjaur.

När Emma fick höra att hennes företag var nominerat till priset Årets Rookie blev hon så glad att Torgny Hortlund på Företagarna fick lugna henne och säga att det än så länge ”bara” handlade om en nominering.
– När de sedan ville komma och filma mig inför galan så fick jag panik. Filma? Intervjua? Hur skulle jag hitta en lucka för det? Jag som slänger i mig lunchen på tio minuter för att hinna med mina kunder.

Men medverkan i film blev det för Emma. Gala också. Där fick hon alltså ta emot priset.

Juryns motivering: Företaget har på kort tid utvecklat en ny marknad i Älvsbyn. I sitt ledarskap har hon visat på stil och karaktär.

Övriga nominerade i kategorin var: MRA Bygg AB och VJ Teknik AB.

Foto: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Årets seniorer fick företagandet med modersmjölken

För 111 år sedan startade deras farfar, Carl Ludvig Hedman, en smidesverkstad i Älvsbyn. Det lade grunden för Bröderna Hedmans, i dag ett välmående företag vars verksamhet under årens lopp utvidgats med cementgjuteri, transporttjänster och maskinentreprenad. Därför hedras Åke och Ulf Hedman med priset Årets Seniorer.
– Egentligen hade vi inte tänkt gå in i branschen. Men så blev det. Vi fick ju företagandet med modersmjölken, förklarar Åke.

Bolaget grundades redan 1905.
– I början var det smidesarbeten till flottningen, tillverkning av timmerstöttingar och annat, berättar Åke.

27 år senare breddades verksamheten när de första betongringarna tillverkades i träform med handblandad betong. 1935 startades produktion av betongtegel. Året därpå tillverkning av avloppsrör.

Efter 41 år kom första generationsskiftet när bröderna Gunnar och Birger övertog verksamheten, där av namnet Br. Hedmans Smideverkstad & Cementgjuteri. Utvecklingen av företaget fortsatte. 1947 köptes den första lastbilen, en Ford V8 av 1940 års modell. 1965 investerade bröderna i den första baklastaren, en BM 35. En mycket god affär som blev starten på ytterligare en verksamhet, för snabbt kom uppdrag från byggmästare på lastning, lossning, snöröjning med mera.

1983 gick Åke och Ulf in som delägare. De drev företaget fram till förra året. Ny ägare är Magnus Lind.
– Vi önskar honom all lycka och välgång.

Priset som Årets seniorer tar Åke och Ulf emot med tacksamhet och värme.
– Det är hedrande att vi, två föredettingar, uppmärksammas för det vi gjort. Jag hoppas att vi uppträtt någorlunda anständigt genom årens lopp.

Juryns motivering: Med ett delat ledarskap har de utvecklat sitt företag med ett långsiktigt fokus. De har visat på klokhet, engagemang och tålamod genom åren.

Text: Tony Berglund